Faktaark 8: Omkostningsindeks for bustrafik

twitterlinkedin

Trafikselskaberne i Danmark offentliggør hver måned omkostningsudviklingen for den kollektive bustrafik i det såkaldte omkostningsindeks. Indekset benyttes til løbende regulering af betalingen for bustrafikken.

Af Lasse Repsholt, cand.scient.pol og HD (R)

Den kollektive bustrafik er præget af lange og forpligtende samarbejdsrelationer mellem trafikselskaberne og busselskaberne. Kontrakter af både 8, 10 og 12 års varighed er normalt. Dette er med til at sikre kontinuiteten, forudsigelighed og effektivitet i bustrafikken.

Omkostningsindekset er et værktøj der sikrer en løbende regulering af kontraktbetalingen, og er med til at holde risikoen og dermed priserne nede. Trafikselskaberne i Danmark opdaterer hver måned et nye værdier for omkostningsindekset på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Valget af brændstof (diesel, elektricitet, gas og HVO) har stor betydning, så derfor er der et omkostningsindeks for hver.

I omkostningsindekset indgår busselskabernes omkostninger til chaufførlønning, brændstof, finansiering (rente) samt anskaffelse, drift og vedligeholdelse af busserne.

Du kan læse mere om omkostingsindeksene og deres beregning hos Trafikselskaberne i Danmark

twitterlinkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *